DISCOVER

Est. 1994

DISCOVER

Est. 1994

The Mill is a place where artists collaborate and find inspiration –
and art lovers buy masterpieces directly from their makers.

Home base for the seven-strong Glen Williams Glass – Glass Art Collective. Upon entering, everywhere you look are multiple shelves of finished objects of various coloured glass, but it’s what’s beyond that draws you in – toward the light – the furnaces with their glory holes burning 24/7. 

This deep blue industrial building’s over 4,000-square-feet is both a shared showroom overlooking the workshop area, and separate private work spaces for each individual. 

As it’s the only Williams Mill building built parallel to Main Street, it’s often the first building located with a large parking lot right out front of its’ two side-by-side main doors – the garage door is often open in the summer.

Tempted by inviting window displays with a selection of the work created here, enter into a bright, contemporary, open-concept work/display space made in 2018. Multiple artists in diverse media have their studio/galleries in this annex of the stone building. Ten-foot ceilings with plenty of walls for display makes this a real jewel on a dull day. 

You can enter from both the courtyard and the neighbouring stone sculpture studio – and parking is right by the front door at the Main Street level.

This hidden gem can be found at the end of the sidewalk, or through the neighbouring studios (Main Street and the stone carvers). The double-doors of stone form the back wall of the courtyard with two additions completing the square. You’ll see a taller L-shaped wing bracketing the charming cottage-like individual studio – originally the office, circa 1945, to the apple-pie filling processing plant.

The heritage designated stone building’s floor of 2,000-square-feet is separated into multiple studios. With eleven-foot ceilings and partial divider walls, light spills from the original 8-foot-high multi-paned windows in the surrounding three walls.

Two workshops house three-dimensional groups: the stone carvers, sculptors and wood carvers. Each are the complete width of their wing and feature natural light from both the courtyard and laneway, and ten-foot ceilings. Seasonally, the stone sculptors work beside the lane.

The above ground lower level of the fieldstone heritage designated 1898 Hydro Electric Power Plant and its addition. Half of this level is the corner Parkside Room, a bright multi-window 800-square-foot-plus accessible event rental space with a state-of-the-art surround sound digital projector system. A unique feature is the recessed windows in the thick stone foundation.

Two individual studios are on either side; one occupies the other half of this level and the second is beside, tucked into the garden hillside.

To arrive: either meander down the garden stairs, or drive down the lane beside the stone building to a separate parking lot surrounding this building.

When you first approach the heart of the Glen from across the Credit River, this is the building that you see – a sunflower-yellow three-and-a-half storey building against the backdrop of a curtain of trees on the hill behind. As you get closer, then you may notice the stone foundation or the texture of a cedar-shake roof. Both this building and the hydro-electric plant were built against the bank so that the diverted river used the natural drop in the terrain; both the upper and the lower floors could be accessed from ground level as a consequence.

On this Main Street level, the wide front porch overhangs 3 doors – once wide open to accommodate the movement of logs. The first floor is unique, there are no weight bearing walls or posts, as the middle span of the upper floor is supported by a rod system in the attic. The current benefit is that studio walls could be shifted as required. On this floor and the one above, each of the studios occupies a corner footprint of the sixty-by-forty-foot space, with most of them at 600 square feet or larger. All of these studios/workshops are open to clients by appointment or are private.

This heritage industrial building was designated as a property of historic and architectural significance and was illustrated in the Halton County Atlas of 1877. 

The three and a half storey 1850’s original Williams Sawmill’s foundation is made of fieldstone. It’s through this stone wall, on the above ground level, that you enter into the beautiful warm atmosphere of the Glen Tavern with amber lighting, exposed 12-inch wooden beams and polished cement floors. 

A large set of windows face south onto the enclosed seasonal patio. This once industrial building is designated under the Ontario Heritage Act and was illustrated in the Halton County Atlas of 1877. 

To arrive: either wander down the garden stairs, or drive down the lane beside the stone building to a separate parking lot surrounding this building.